Slide 1
O Nakupu

Pogosto
zastavljena vprašanja

Iz katerih materialov so narejene plenice?

Plenice so izdelane iz netkane tkanine, ki je ekološko čista, močna, zelo diha in je lahkotna. Ob pravih pogojih (prava izpostavljenost svetlobi) se razgradi v 10 – 12 mesecih, v drugih pogojih pa v 3–5 letih. 

Polipropilen (v nadaljevanju PP) se najpogosteje uporablja kot osnovno vlakno. PP je termoplastičen polimer iz skupine poliolefinov, ki spadajo med najpogostejše plastike. Uporablja se v številni prehrambenih in tekstilnih industrijah, pa tudi v laboratorijski opremi. Izhodni material za proizvodnjo PP so odpadki, ki nastanejo pri predelavi nafte. Uporablja se npr. za proizvodnjo Velcro.

Celuloza je mešanica ostankov celuloze in lignina, ki se pogosto uporablja v proizvodnji papirja. Njene osnovne surovine so bodisi enoletnice (kefal, bombaž, lan itd.), bodisi trajnice (les skoraj vseh dreves – smreka pri nas najpogosteje). Tako kot papir je lepo razgradljiv. Celuloza se beli s TCF, kar pomeni, da se beli popolnoma brez klora. 

Celulozna vlakna se uporabljajo v papirni in tekstilni industriji. Celuloza je glavni sestavni del celuloze in rastlinskih vlaken bombaža, lana in konoplje. Njen derivat so umetna vlakna. Celuloza je glavni gradnik rastlinskih primarnih celičnih sten in skupaj z ligninom in hemicelulozami sodeluje pri gradnji sekundarnih celičnih sten. Celuloza je najbolj razširjen biopolimer na Zemljini površini. 

LDPE (polietilen nizke gostote) je kljub svojemu ‘poly’ imenu nestrupen, brez vonja in razgradljiv v največ 10 do 20 letih. Lahko ga tudi recikliramo.

Tiskarske barve, ki se uporabljajo pri tiskanju vzorcev na plenice Kolorky ne vsebujejo nevarnih težkih kovin.

SAP gel (superabsorbentni polimer) se običajno proizvaja s polimerizacijo akrilne kisline v mešanici z natrijevim hidroksidom (natrijev poliakrilat). So majhni kristali, ki absorbirajo tekočino in pomagajo absorbirati vonj. Gel ni strupen ali škodljiv. Njegova vsebnost se giblje od 4 do 12 g, odvisno od velikosti plenice. V naravi je neškodljiv, vendar ne razpade.

ADL je izdelan iz gume in sintetične smole.

Kaj je na plenici in embalaži razgradljivo in kako dolgo se razkraja?

Vse komponente, razen gela SAP so razgradljive. Čas razpadanja je odvisen od okoljskih razmer. Nekatere komponente se lahko razgradijo v nekaj mesecih, najdlje pa se razkraja LDPE, z največjo omejitvijo 20 let. Več si preberite v prvem vprašanju.

Ali je izdelek testiran na živalih?

Ne, to ni kozmetika, zato testiranje na živalih ni opravljeno. Celuloza in druge sestavine plenic so rezultat dolgoletnih preizkušenih postopkov, ki jih ni treba ponovno preverjati.

Ali je embalaža plenic razgradljiva?

Da, gre za zelo ekološko embalažo, ki je narejena iz mešanice polipropilena, mineralnega polnila in aditiva. Ta material ima več okoljskih vidikov, njegovo razkrajanje (tj. ne samo razpad na plastične mikro delce) pa zagotavlja več mehanizmov.

Z okoljskega vidika gre za preboj, saj gre za material, ki znatno prihrani pri porabi naftnih surovin in se po določenem času popolnoma razgradi v neškodljive snovi, ki ne onesnažujejo okolja.

Uporabljena surovina je sestavljena iz treh komponent:
1) Konvencionalni homopolimer iz polipropilena
2) Mineralno vezivo na osnovi CaCO3 , ki nadomešča približno 1/2 plastične surovine, s čimer prihrani naftne vire. Ta vsebnost mineralnega polnila prispeva k odličnim mehanskim lastnostim izdelka in zato ne nadomešča običajnega polipropilena.
3) Dodatek, ki omogoča popolno razgradnjo plastike po praktični uporabi. Ta kemični postopek sprožijo zrak, vlaga in UV-sevanje. Razgradnja se nadaljuje do točke, ko so plastični ostanki kot mikroorganizmi v zemlji prebavljivi. Ti mikroorganizmi dokončajo razgradnjo materiala, kar ima za posledico ogljikov dioksid in vodo.

Tako lahko uporaba teh paketov zmanjša porabo plastike ne da bi bilo treba v praksi spreminjati tehnično opremo izdelave kot nadaljnje uporabe embalaže. Razpad embalaže zagotavlja dodatek D2W, ki se imenuje tudi »antivirus«. To je katalizator za razgradnjo vodikovih vezi v molekulah polimerov in njihovo oksigenacijo.

Kje so plenice Kolorky narejene?

KOLORKY je Češka blagovna znamka, ki izbira najkakovostnejše materiale iz različnih delov sveta, izdelava plenic pa se nato izvede v partnerski tovarni na Kitajskem v Xiamenu. Izvor vseh materialov je na voljo na predstavitveni strani posameznega tipa plenic.

Zakaj so Kolorky EKO?

Narejene so iz naravnih in obnovljivih materialov – netkanih materialov, celuloze in papirja. Ne vsebujejo PVC, antioksidantov, lateksa, formaldehida ali ftalatov, ki tako pogosto povzročajo nelagodje pri otrocih. Belijo jih s TCF in niso parfumirane. Embalaža plenic je popolnoma razgradljiva, same plenice pa 70% biološko razgradljive.

Ali se lahko plenice kompostirajo?

Žal KOLORKY vsebujejo LDPE in SAP gel, ki nista biološko razgradljiva, tj. da se v naravi ne razgradita popolnoma.

Kje v Sloveniji lahko kupim plenice kolorky?

Trenutno jih lahko naročite samo v naši spletni trgovini www.kolorky.si ali pa se osebno zglasite v showroomu spletne trgovine Lenuhec.si v času uradnih ur ali pa po dogovoru. V prihodnosti bodo dobavljive tudi v izbranih trgovinah in bodo objavljene tudi na naši spletni strani.

Ali se lahko dobi vzorec plenic?

V kolikor ne veste, katera številka ustreza vašemu otroku, se lahko dogovorimo, da Vam pošljemo eno plenico v željeni velikosti. V tem primeru se obračunajo stroški pošiljanja, v višini 0.80€ (vzorec se pošlje s Pošto Slovenije).

Mnenja naših strank
41 mnenj